Respect man!

Respect man! Tolerantie, solidariteit en andere moderne waarden. Loek Halman en Inge Sieben (red).

 

 

Nederlanders worden steeds egoïstischer. De samenleving verhardt en verhuftert. Alles moet hier maar kunnen. Kinderen moeten we vooral vrijlaten, maar moeders moeten het huishouden doen. Maar we blijven ook een land dat gastvrij en solidair is, met de blik op Europa. De kloof tussen burger en politiek blijft ongekend hoog. Dat is in een notendop hoe Nederlanders hun eigen samenleving zien. Dat beeld is echter niet correct, blijkt uit dit boek. Respect man! bevat een schat aan informatie over de waarden die Nederlanders er op nahouden en de veranderingen die zich daarin de afgelopen dertig jaar hebben voorgedaan. Nederlanders hebben juist weinig op met het idee dat ’alles moet kunnen’. Ze grijpen nog steeds terug op waarden van vroeger, zoals huwelijkstrouw, respect voor ouderen en eigen verantwoordelijkheid.

Deze conclusie kan worden getrokken op basis van het Europese waardenonderzoek. Dit onderzoek richt zich op wat mensen in het leven waardevol en belangrijk vinden: waarden op het gebied van politiek en religie, gezin en familie, vrije tijd en werk, solidariteit en vertrouwen, milieu en geluk, euthanasie en abortus.

De auteurs leveren met dit boek een bijdrage aan het debat over wie Nederlanders zijn, waar zij voor staan en wat er sinds de jaren tachtig in onze samenleving is veranderd. Het boek geeft verhelderende inzichten voor het vaak heftige debat dat al jaren wordt gevoerd over onze normen en waarden.

 

ISBN 978-90-8863-076-7 Celsus juridische uitgeverij | Tilburg


Het boek kan besteld worden via www.celsusboeken.nl (prijs: 24,50 euro)

 

Het eerste exemplaar van “Respect man!” wordt vrijdag 25 november 2011 door Wim van de Donk, Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, overhandigd aan Ben Knapen, Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken tijdens het congres ‘The Value(s) of Europe’.

 

Inhoudsopgave PDF

Tabellenboek PDF (De vragenlijst met de antwoorden voor Nederland).This week's featured article


Collaboration with WVS

The European Values Study and the World Values Survey agreed to collaborate in carrying out the 2017 values survey in Europe as defined in the Memorandum of Understandings. In line with this agreement, both organizations coordinated the questionnaire’s design and the overlap in the two questionnaires…click for more details